2022-03-21 12:25:44• hírek • Bede Emőke

Több mint húsz benzinkutat ellenőrzött Szatmár megyében az ITM

A munkavédelmi és biztonsági előírásokat is ellenőrizték az esetleges incidensek megelőzése érdekében. Archív felvétel
A munkavédelmi és biztonsági előírásokat is ellenőrizték az esetleges incidensek megelőzése érdekében. Archív felvétel

A március 10-16. közötti időszakban a munkaügyi felügyelőség országos ellenőrző kampányt folytatott, mely során azt vizsgálták, a benzinkutaknál betartják-e a szükséges munkavédelemmel és egyéni munkaszerződésekkel kapcsolatos törvényi előírásokat.

A Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) a munkaügyi kapcsolatok szempontjából ez idő alatt 21 munkáltatót ellenőrzött. A vizsgálat során több szabálytalanságra is bukkantak: a 48 órás pihenőt nem biztosították az alkalmazottaknak, nem tárgyaltak velük a különféle prémiumokról, nem tájékoztatták őket a belső rendszabályzatról, nem kötöttek kollektív munkaszerződést, az állami ünnepeket nem adták meg, illetve ezeket nem is kompenzálták semmilyen formában. Az ITM 22 esetben a szabálytalanság kijavítására szólította fel a munkáltatót, két esetben pedig írásbeli figyelmeztetést is adtak.


Ami a munkavédelmi előírások betartását illeti, az ITM ellenőrei 20 munkáltatónál tartottak vizsgálatot. A munkaügyisek egyebek mellett kifogásolták az nyílt láng használatára és a munkahelyen történő dohányzásra vonatkozó írásbeli utasítások hiányát, de azt is szúrós szemmel konstatálták, ha egy-egy elektromos kábel a padlón futott végig, hisz az alkalmazottak bármikor megbotolhattak volna benne. Az ITM ezen felül azt is felrótta, ha az alkalmazottak nem vettek részt a rendszeres egészségügyi felülvizsgálaton, és nem hunytak szemet a különféle munkavédelmi engedélyek és igazolások hiánya vagy lejárta felett sem. A közel egyhetes akció végére 23 esetben szólították fel az munkáltatókat a szabálytalanságok mielőbbi kijavítására, illetve ugyanennyi esetben írásbeli figyelmeztetést is kiállítottak.


Noha a Szatmár megyei ellenőrök pénzbírságot ez alkalommal nem róttak ki, az ország más részein nem voltak ilyen kegyes szívüek a munkaügyisek. A március 10-16. közötti időszakban 1766 írásbeli figyelmeztetést és 510 pénzbírságot szabtak ki, melyeknek összértéke 2.210.400 lej – ebből 185.000 lejt a be nem jelentett munkaerő alkalmazása miatt róttak ki. A szabálytalanságok kiigazítására vonatkozó felszólítások mellett egy munkáltatónál olyan súlyos mulasztásokra bukkantak, hogy az ITM elrendelte a cég tevékenységének azonnal felfüggesztését.


Dantes Nicolae Bratu főfelügyelő szerint kiemelten fontos a töltőállomásokat ellenőrizni, hiszen e helyszíneken rendkívül magas a súlyos következményekkel járó incidensek és robbanások kialakulásának esélye.


Reflektálva a néhány nappal ezelőtti pánikvásárlásra, a főfelügyelő rávilágított, a kritikus napon előfordult, hogy a vásárlók nem megfelelő módon használták a töltőpisztolyokat, üzemanyagtárolásra nem alkalmas tartályokba engedték a benzint vagy gázolajat, s mivel a személyzet nem bírta a rohamot, nem egy alkalommal tiltott helyeken dohányoztak a sorban várakozó autósok. Hozzátette még, hogy sok helyen hiányzott az elsősegélykészlet, az egyéni védőfelszerelések pedig hiányosak vagy nem megfelelőek voltak.


Ami a munkaügyi kapcsolatokat illeti, Dantes Nicolae Bratu elmondta, az ellenőrök összesen 11 alkalommal találkoztak be nem jelentett munkaerővel. Nyolc személynek nem volt aláírt munkaszerződése, egy személy nem szerepelt a REVISAL-ban, azaz alkalmazottakat nyilvántartó adatbázisban, illetve egy másik alkalmazott pedig a szerződésében megszabott munkaidőn túl is dolgozott.


A főfelügyelő a feketén foglalkoztatott alkalmazottakkal kapcsolatban hangsúlyozta, rendkívüli felelőtlenség egy töltőállomáson be nem jelentett és munkavédelmi szempontból képzetlen munkaerőt alkalmazni, annál is inkább, mivel egy esetleges károkozás vagy incidens esetén a feketén dolgozó munkavállalót lehetetlen felelősségre vonni vagy fegyelmi vizsgálatot kezdeményezni ellene.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: